Bostadsbedrägerierna ökar
Söker du bostad? Låt dig inte luras! I samarbete med polisen vill vi hjälpa till att informera om hur du kan skydda dig. Som student kan man vara i akut behov av en bostad och det i sin tur innebär att man är i en utsatt situation. Då är det lätt att bli oförsiktig och det utnyttjar bedragarna. Låter ett bjudande för bra för att vara sant är det i regel så.
OBS!
Bostadsbedrägerierna ökar i samhället och vi vill därför förtydliga ett par frågor kring vår uthyrning:
SGS hyr endast ut hyresrätter till studenter. Det finns därför inget intresse för SGS att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Har du fått erbjudande om detta är det ett försök till bedrägeri.
Betala aldrig för ett förstahandskontrakt. Kontrakt till hyresrätter är olagligt att sälja och köpa och kan leda till fängelsestraff.
Om du blivit erbjuden att köpa ett kontrakt ber vi dig att kontakta oss.
Vi har också uppmärksammat att SGS bostäder annonseras ut på sociala medier för andrahandsuthyrning där andrahandshyresgästen direkt ska betala hyran till annonsören. När inflyttning ska ske finns det ingen bostad på angiven adress utan man har t ex hittat på en falsk adress i ett av våra befintliga områden. Detta är olagligt! Du har rätt att hyra ut din bostad i andra hand om godtagbara skäl föreligger, t ex om uthyrningen har med dina studier att göra. Andrahandsavtal ska alltid godkännas av SGS Kundservice. Läs mer om SGS regler för att hyra ut din bostad hos SGS i andra hand här.
Polisens tips för att inte bli lurad:
- Bedöm situationen, inte personen.
- Kontrollera med fastighetsägaren att personen är lägenhetsinnehavare och har tillstånd för andrahandsuthyrning.
- Kräv legitimation på uthyraren och ett hyreskontrakt.
- Betala aldrig deposition eller hyra i förskott innan du har fått se bostaden och kontraktet är påskrivet.
- Var vaksam om uthyraren befinner sig utomlands eller inte kan träffas.
- Betala inte pengar via anonyma betalningstjänster.
- Ta gärna med en vän eller anhörig när bostaden visas. Fyra ögon kan lättare genomskåda ett bedrägeri. Låter ett erbjudande för bra för att vara sant är det i regel så.
- Har du blivit utsatt för ett bedrägeri är det viktigt att du anmäler detta till polisen.
På polisens hemsida kan du hitta ytterligare information
Polisen informerar också på Facebook, sök på Polisen Bedrägeri!
Polisens växel: 114 14
Glöm inte ljusen.
Det är så klart mysigt med levande ljus i vintermörkret. Men släck dem, så att ingen kommer till skada.
Förtur för nyantagna
Det är viktigt att du läser information och regler om vad som gäller för förtur för nyantagna innan du gör en intresseanmälan.
Nyantagna studenter bortom pendelavstånd får förtur till enkelrum/rum med kokskåp med inflyttning i januari - februari och juli - september.
Undantagna är studentrum i områdena Gårda Fabriker, Rotary, Andra Långgatan, Medicinareberget och Dan Broströmhemmet.
Bland de nyantagna studenterna gäller därefter kötid.
För att vara berättigad till förtur måste du:
- vara nyantagen till Göteborgs universitet eller Chalmers Tekniska Högskola, vilket innebär att du inte tidigare varit antagen i Göteborg.
- vara mantalsskriven utanför Göteborgsregionen den 1 januari för sökande till höstterminen och den 1 juli för sökande till vårterminen.
- i övrigt uppfylla villkoren för att söka bostad hos oss.
I Göteborgsregionen ingår följande kommuner: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn
och Öckerö.
Enbart de som uppfyller villkoren som nyantagen och bor bortom pendelavstånd har rätt att söka dessa bostäder.
Dessa bostäder publiceras i olika intervaller inför terminsstarterna. Inför höstterminen blir följande inflyttningar aktuella, 1 juli, 1 augusti och 1 september samt inför vårterminen 1 januari och 1 februari.
Det kommer att framgå i annonsen om det är rum av denna kategori,och publiceras under Studentbostad express.
Hyresförhandling 2022
SGS Studentbostäder och Hyresgästföreningen har inlett förhandlingar om hyresnivåerna för 2022.
Hyresförhandlingar är något som alla fastighetsägare är engagerade i varje år, och HGF är ditt ombud. Så snart förhandlingarna är klara kommer vi att meddela resultatet på vår hemsida och på hyresavin.Hyresjustering 2019
SGS Studentbostäder och Hyresgästföreningen Region Västra Sverige har träffat överenskommelse om hyresjustering för 2019.
Överenskommelsen innebär att bostadshyrorna för 2019 höjs med 1,85% från och med den 1 mars.De bostäder som vi blockförhyr av annan fastighetsägare på Dr Lindhs Gata, Ekbacka, Brahegatan, Kustgatan, Sten Sturegatan, Gårda Fabriker, Kastanjebacken, Lisa Sass gata (Selma) och Smörkärnegatan får motsvarande höjning av bostadshyrorna.
Hyrorna för våra nya fastigheter Olssons Park, Smedjan, Plejadgatan och Nya Varvet är sedan tidigare fastställda i 2019 års hyresnivå och höjs därmed inte.
Avgifterna för IT, kabel-tv och parkeringsplatser är oförändrad.
Hyresnivåerna i de övriga 1000 bostäder som vi hyr in från andra fastighetsägare är ännu inte färdigförhandlade. Vår hyressättning följer det resultat som uppnåtts för varje enskild fastighet mellan ägaren och hyresgästföreningen.
Vi önskar dig Glad Påsk.
Våra öppettider under påskhelgen.
Torsdag 9/4 har vi öppet mellan klockan 10:00 - 13:00.
Fredag 10/4 t o m måndag 13/4 har våra kontor stängt.
Behöver du aktut hjälp när vi inte är på plats kan du ringa journumret som gäller för huset du bor i.
Vi önskar dig Glad Påsk.
Våra öppettider under påskhelgen.
Torsdag 9/4 har vi öppet mellan klockan 10:00 - 13:00.
Fredag 10/4 t o m måndag 13/4 har våra kontor stängt.
Behöver du aktut hjälp när vi inte är på plats kan du ringa journumret som gäller för huset du bor i.
Information om TV-kanaler från Comhem
Tisdag den 10 december kl. 23.59 kommer TV4-kanalerna och C More med all sannolikhet att utgå ur Com Hems utbud tillsvidare. Anledningen är att TV4, ägt av Telia, tyvärr inte velat inleda en förhandling om Com Hems nya avtal. Com Hem kommer in i det sista försöka få igång en förhandling, men just nu pekar allt mot att de kommer att tvingas släcka kanalerna vid midnatt natten till onsdag. Com Hem beklagar detta djupt, och har stor förståelse för att det kommer drabba dig som boende
Information om TV4-kanalerna och C More
Avtalet mellan Com Hem och TV4:s ägare Telia, som reglerar TV4-kanalerna och C More har upphört att gälla och därför har Com Hem ersatt dessa kanaler med annat utbud tillsvidare.Com Hems högsta prioritet är givetvis fortsatt att nå en överenskommelse med Telia så snart som möjligt.
Det är Com Hem som sköter förhandlingarna med Telia, och inget som vi fastighetsägare i nuläget kan påverka. Vi inväntar en överenskommelse mellan Com Hem och Telia.
För dig som köpt individuella digital-tv-abonnemang kommer ni få mejl och sms angående ersättningskanaler eller annan kompensation.
Modernt kollektivboende i Kviberg.
I SGS fastighet Sjukan, ett gammalt militärsjukhus i Kvibergs regementsområde, finns möjlighet för studenter att bo i minikollektiv. Byggnaden stod tom i många år, men i oktober 2019 kunde nya hyresgäster äntligen flytta in på tidigare outnyttjade ytor. Sjukan innehåller totalt tolv lägenheter, varav åtta är mindre kollektiv.
”Det bästa med att bo så här är att det alltid finns någon att hänga med” berättar Linnea Jakobsson, Chalmersstudent inom Samhällsbyggnadsteknik och boende i ett av Sjukans kollektiv.
Hur trivs ni i ert nya boende?
Vi trivs jättebra här på Sjukan. Vi är fyra som bor lägenheten och har alla specifikt sökt oss till kollektiv. De flesta av oss har bott i kollektiv tidigare, men har också testat på att bo själva, och kommit fram till att vi trivs bättre med att bo med andra. Byggnaden är dessutom väldigt fin och lägenheten är stor med högt i tak och stora fönster, så vi trivs väldigt bra.
Hur fungerar det att bo ihop med andra?
Det fungerar fint och vi kommer bra överens. Vi är alla ganska odramatiska och lugna personer, så det dyker inte upp några direkta konflikter. För att underlätta har vi dessutom tagit fram ett städschema och delat upp våra två toaletter. Alla har sin egen mat och vi lagar oftast för oss själva. Ibland blir det dock pannkaksfrukost på helgerna och då äter vi alla ihop. Det bästa med att bo så här att det alltid finns någon att hänga med. Vill man umgås är det bara att gå ner till vardagsrummet.
Hur hamnade ni i huset 'Sjukan'?
Jag och en klasskamrat hade funderat på att bo ihop ett tag. Vi letade ganska länge och till slut kom hon över kontraktet på den här kollektivbostaden. Efter det la vi upp ett inlägg i en Facebook-grupp för kollektiv i Göteborg och efter några intervjuer hittade vi våra två andra rumskompisar.
Hur är SGS som hyresvärd?
Jag har bott hos SGS tidigare och tycker att det är en bra hyresvärd. I och med att allt är nytt här i huset så har det varit en del saker som inte varit helt färdigställda, men så fort vi upptäckt något har SGS kommit hit och fixat det.
SGS Studentbostäder letar ständigt efter nya och innovativa bostadslösningar. I fastigheten Sjukan är har vi både lyckats förädla en tidigare outnyttjad byggnad och samtidigt sett till att skapa nya och moderna hem för stadens studenter.
Även publicerat på LinkedIn 2020-01-31
Försiktighetsåtgärder med anledning av coronaviruset
SGS Studentbostäder tar situationen med covid19 - coronaviruset på största allvar. Vår utökade ledningsgrupp ansvarar för omvärldsbevakning, information och åtgärdsplaner. Detta påverkar våra rutiner och arbetssätt tillsvidare och vi kommer att iaktta extra försiktighetsåtgärder för att inte få eller sprida smittan. Vi förstår att coronaviruset kan väcka frågor och oro hos er hyresgäster. Här är därför aktuell information och rekommendationer kring vad du ska göra om du har funderingar, känner dig orolig eller undrar när du behöver söka vård.
Senaste uppdatering från SGS
2020-05-13
Vi värnar fortsatt om våra hyresgäster och följer därför Folkhälsomyndighetens rekommendationer om fortsatt uthållighet gällande restriktioner. Vi har därför beslutat att gymmen i våra fastigheter fortsatt kommer vara stängda. Beslutet omprövas kontinuerligt.
2020-03-20
Samtliga gym som finns i våra fastigheter stängs för att förhindra smitta.
2020-03-19
Vi förändrar våra öppettider tills vidare och har öppet för besök på våra kundcenter mellan klockan 10:00 - 13:00. Telefontiderna är oförändrade det vill säga mellan klockan 09:00 - 16:00.
För dig som hyresgäst
För att minska smittspridningen av Corona ber vi dig att i första hand använda formulären "Felanmälan" eller "Kontaktformuläret" på Mina sidor på sgs.se. Vid minsta sjukdomssymptom ber vi dig att ringa ditt kundcenter så att vi har den informationen i beaktande inför åtgärdande av felet.
Om du som hyresgäst har ett fel i lägenheten av mycket akut karaktär, såsom vitvaror som gått sönder, helt stopp i toalettstolen, stigande avloppsstopp eller strömavbrott ber vi dig informera om oss om eventuella sjukdomssymptom och/eller om du nyligen varit utlomlands.
Vi vill uppmana dig som hyresgäst att du avbokar eventuella inbokade tider med SGS personal eller entreprenörer om du eller någon i ditt hushåll har varit ute och rest de senaste två veckorna. Detsamma gäller om du känner minsta sjukdomssymptom.
Vi har uppmanat alla våra entreprenörer att ta kontakt med våra hyresgäster inför bokade möten så att ni kan ha en gemensam dialog huruvida det inbokade mötet ska genomföras eller skjutas upp.
Vid avflyttning ber vi dig lämna dina nycklar i ett kuvert med lägenhetsnummer på i våra nyckelinkast utanför kundcentrena.
Tips om du bor i enkelrum med gruppkök!
Gör ett tidssatt matlagningsschema för vistelse i köket om det känns oroligt att man är för många där samtidigt.
Håll dig gärna uppdaterad på vår hemsida, sgs.se om våra restriktioner och förhållningsregler.
Det här är givetvis en väldigt speciell och oönskad situation. Vi hoppas på din förståelse och tackar för ditt samarbete så att vi tillsammans kan göra vad vi kan för att minska smittspridningen av Corona.
Har du frågor?
Kontakta gärna SGS Kundservice: 031-333 63 00
Med vänlig hälsning,
SGS Studentbostäder
Viktiga länkar:
Folkhälsomyndigheten om covid-19>>
Folkhälsomyndighetens FAQ om covid-19>>
Krisinformation.se
En webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse.
Länk till Röda Korsets råd om att hantera oro vid kris och katastrofer
Hyresjustering 2021
SGS Studentbostäder och Hyresgästföreningen Region Västra Sverige har träffat överenskommelse om hyresjustering för 2021.
Överenskommelsen innebär att bostadshyrorna för 2021 höjs med 1,66% från och med den 1 februari.Vi är väl medvetna om att hyrorna är en tung utgift i studenternas ekonomi, men på grund av ökade förbrukningsavgifter för vatten och avlopp, fjärrvärme, avfallshantering samt ökade kostnader för fastighetsskötsel så behöver vi justera hyrorna. Anledningen till att vi justerar hyrorna retroaktivt beror på att förhandlingarna drog ut på tiden. Vi startade dem i tid i november 2020 men de blev klara först i maj 2021.
De bostäder som vi blockförhyr av annan fastighetsägare på Dr Lindhs Gata, Ekbacka, Brahegatan, Kustgatan, Gårda Fabriker, Kastanjebacken, Lisa Sass gata (Selma), Nya Varvet och Smörkärnegatan får motsvarande höjning av bostadshyrorna.
Avgifterna för IT, kabel-tv och parkeringsplatser är oförändrade.
Hyresnivåerna i de övriga 1000 bostäder som vi hyr in från andra fastighetsägare är ännu inte färdigförhandlade. Vår hyressättning följer det resultat som uppnåtts för varje enskild fastighet mellan ägaren och hyresgästföreningen.
Den retroaktiva hyran debiteras på juli månads hyresavi oavsett om du har 10-månadershyra.
Information om covid-19 till dig som söker utbildning på Götebors universitet
Göteborgs universitet bidrar till att bromsa smittspridningen av det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19.
Det innebär inte att universitetet har stängt, utan att universitetet tillfälligt har ställt om till distansstudier och hemarbete. Som huvudregel kommer studier fortsätta via distans åtminstone fram till och med 31 oktober. Detta påverkar inte din möjlighet till att söka bostad hos oss.
Så blir utbildningen på Chalmers i höst.
För att minska risken för fortsatt spridning av coronaviruset kommer undervisningen till hösten bedrivas i ett blandformat med delar på campus och delar online. Av utbildnings- och studiesociala skäl ser Chalmers det som viktigt och nödvändigt att genomföra delar av undervisningen på campus, så som laborationer, simuleringar eller gruppövningar. Därför kommer sådana utbildningsmoment att äga rum på campus, i den mån myndigheternas rekommendationer tillåter det. Det gäller samtliga Chalmers utbildningar, på grund- och masternivå.
Detta påverkar inte din möjlighet till att söka bostad hos oss.
Läs mer på Chalmers hemsida
SGS trådlösa nätverk ersätts av eduroam
Den 17 april infördes eduroam i de flesta av SGS gemensammhetslokaler såsom studierum, kök, gym etc, för att ersätta SGS egna trådlösa nätverk SGS-student.
SGS-student kommer att avslutas måndagen den 10 augusti och därefter är det eduroam som kommer att finnas i de gemensamma utrymmena.
8000 bostäder - en milstolpe!
Vi kan stolt meddela att vi passerat en milstolpe då vi nu har uppnått 8000 studentbostäder till stadens studenter!
Läkarstuderande Fredrik Isaksson är studenten som flyttade in i lägenhet nummer 8000, belägen i vårt senast färdigställda projekt i Östra Kålltorp. Styrelseordförande Carl Otto Lange( t v i bild) och VD Magnus Paulsson (t h i bild) var på plats vid inflyttningsdagen för att gratulera honom till hans nya bostad.
Nu fortsätter vi målmedvetet vidare med att tillföra ännu fler studentbostäder. SGS styrelse har beslutat om att bygga ytterligare 700 studentbostäder de kommande fem åren. Idag har vi 500 bostäder i pågående produktion. Vi gör allt vi kan för att bygga fler trivsamma hem till stadens studenter och för att ge hem för bättre studietid. Samtidigt är vi också stolta och glada över att vi bidrar till att göra Göteborg till en attraktiv studentstad.
El- och varmvattenpriser
Den elektricitet som används i bostaden mäts och debiteras av SGS. Detsamma gäller varmvatten om mätare finns. Debiteringen av elektricitet och varmvatten läggs på hyran. Hyresgästen ska inte teckna något eget elavtal eller vattenabonnemang. Nuvarande priser är för
Elektricitet 3,20 kronor per kilowattimme inklusive moms och för varmvatten 92 kronor per kubikmeter inklusive moms.
Priserna ska motsvara SGS självkostnadspriser. Elpriset inkluderar både fasta och rörliga avgifter för såväl elenergi som elnät och energiskatt. På motsvarande sätt täcker varmvattenpriset fasta och rörliga avgifter för själva vattnet, samt alla avgifter för energin som går åt till att värma vattnet.
Syftet med att mäta och debitera förbrukningen i bostaden är att hyresgästen endast ska behöva betala för det som faktiskt används. Den som lyckas hushålla med elen och varmvattnet får då en lägre avgift än den som använder mer. Kostnaderna fördelas på det sättet mer rättvist och hyran påverkas inte av hur mycket grannarna använder.
Vilket boende efterfrågar studenter
På SGS agerar vi alltid utifrån studenternas bästa. För att kunna skapa smarta och innovativa bostadslösningar är det viktigt för oss att ha en bra förståelse för vad nuvarande och framtida studenter efterfrågar i sina boenden. För att ta pulsen på stadens studenter och kartlägga behov, önskemål och drömmar kring framtidens boende vände vi oss till Handels Consulting, som hjälpte oss att genomföra en omfattande undersökning bland studenter vid Göteborgs högre lärosäten och gymnasielever i regionen.
Centralt och hemtrevligt till ett bra pris
Undersökningen visade att det geografiska läget är viktigt för både nuvarande och framtida studenter. Nästan hälften av de tillfrågade nuvarande studenterna vill bo i centrala eller västra Göteborg och ha närhet till sitt universitet och högskola för att kunna promenera eller cykla till campus. De framtida stunderna är mer positiva till att ta sig till skolan med kollektivtrafik. De vill gärna bo i centrala Göteborg, men kan också tänka sig områden som Hisingen och Mölndal.
Gemensamt för de båda grupperna är att man gärna vill bo med närhet till livsmedelsbutik, gym, innerstad och natur. Kostnaden är också en central fråga, man vill bo till ett bra pris och att lägenheten ska vara fräsch och hemtrevlig.
Närhet till andra studenter
Både de nuvarande och framtida studenterna vill bo nära andra studenter. Nuvarande studenterna föredrar att bo i egen lägenhet medan de framtida är mer positivt inställda till både kollektiv och studentkorridorer. Något båda grupper efterfrågar är att bo i studentområden och man ser gärna att byggnaderna har gemensamma utrymmen och grillplatser där man kan umgås.
Drömboendet
När deltagarna i undersökningen fick frågan om hur deras drömboende ser ut beskrev de nuvarande studenterna en ljus, fräsch och öppen lägenhet med neutrala färger och öppen planlösning. De framtida studenternas drömboendet har ett modernt kök och ett fräscht badrum. Andra aspekter som efterfrågas är mycket ljusinsläpp, bra förvaringsutrymmen och öppna umgängesytor.
Framtidens studentboenden
För oss på SGS har det varit lärorikt att tillfråga både de som lever i våra bostäder just nu och de som kommer att bo hos oss i framtiden. Detta ger oss en samlad bild av hur vi ska gå till väga då vi utvecklar vårt befintliga bestånd och hur vi ska planera för tillkommande fastigheter. Tydligt är att vi ska fortsätta att bygga centrala bostäder i områden där service och kollektivtrafik är lättillgängligt samt att bygga för gemenskap. Detta är en bra grund för oss i att fullborda vår vision "Hem för bättre studietid" och bidra till att göra Göteborg till en attraktiv studentstad där ingen behöver avstå en studieplats för att det inte finns någon bostad.Felaktiga hyresavier
Tyvärr har hyresavierna med individuell mätdata för el och varmvatten för februari månad blivit felaktiga. På hyran för februari finns inget avdrag för tidigare debiterad avgift. Vi felsöker för tillfället men vet inte hur lång tid det kommer att ta innan problemet är löst. Saknas detta avdrag på din avi kommer vi att korrigera detta på avin för nästkommande månad.
Nöjda kunder är självklart för oss på SGS.
Därför är det viktigt att vi lyssnar på dig som hyresgäst för att samla kunskap och skapa en bättre förståelse för hur du upplever oss som hyresvärd. I våra strategiska mål ingår att årligen genomföra djupgående dialog med studenter som bor hos oss. För att skapa en så öppen samtalsmiljö som möjligt har vi sedan fem år tillbaka samarbetat med @Camilla Sagerström, diskussionsledare och personen bakom företaget Axzon, och låtit henne leda kunddialogerna. Med hänsyn till Covid-19 genomfördes intervjuerna i år digitalt, via Microsoft Teams.
Så här säger Camilla om resultatet i årets intervjuer:
”Det är väldigt roligt att höra att studenterna upplever att de får så många mervärden med SGS som hyresvärd. Man uppskattar att SGS förenklar vardagen och studietiden på många olika sätt.
Något som ofta dyker upp under dialogerna är att hyresgästerna har en stark och positiv relation till sitt område och bostad. Oavsett vilket område man bor i så är det genomgående läget som ses som ett mervärde. SGS kan erbjuda närhet till det som är viktigt för var och en, såsom skolan, kommunikationer, naturen, mataffärer, vänner och träning.
Många hyresgäster nämner även att bostäderna ger en bra studiero. De är välisolerade så att man kan plugga i lugn och ro, utan störande ljud från grannarna, vilket har varit extra viktigt under Corona då lägenheten som många tidigare bara sov i nu blivit en plats för studier.
De gemensamma utrymmena som ingår i boendet, såsom träningslokaler, studierum och andra gemenskapsytor är också uppskattade av studenterna. De skapar möjligheter att träffa andra studenter i området, vilket i sin tur bidrar till en stärkt känsla av ett hem. Man är även väldigt nöjd med att SGS är snabba på att återkoppla på allt från felanmälningar till frågor och funderingar. Väl tilltagna soprum med goda sorteringsmöjligheter är också ett stort plus som ofta nämns, det gör det enkelt för studenterna att som en naturlig del i sin vardag vara miljömedvetna.
Generellt tycker man att SGS skapar trygghet på många sätt, dels genom att man får ett förstahandskontrakt under sin studietid men också för att de löser problem, sköter om sina lokaler och hjälper till med sådant som många gånger sträcker sig utanför en vanlig hyresvärds uppdrag. Det upplever jag gör att studenterna tycker att SGS lever upp till sin vision om att skapa Hem för bättre studietid."
Här trivs jag bra!
”Jag svarade på enkäten om SGS Studentbostäder och vann en hyresfri månad! Vilken dröm för en student och ett välkommet tillskott i sparkassan, perfekt nu när det snart är sommarlov!
Jag flyttade ner från Luleå för ett och ett halvt år sedan för att gå Tekniskt basår och nu går jag första året av fem på Arkitektur och Teknik på Chalmers.
När jag flyttade ner till Göteborg hade jag ingen aning om vad Olofshöjd var för område eller hur lägenheten såg ut, men det visade sig vara toppen! Nära till allt och lägenheten är ljus och fin, här trivs jag bra!”
Hanna Vennberg, Arkitektur- och teknikstuderande
Psst! Presentkort till övriga vinnare kommer i brevlådan.
SGS kommer under måndagen den 25 mars påbörja en studiekontroll för hösten 2023.
SGS kommer under måndagen den 25 mars påbörja en studiekontroll för hösten 2023. Ni som är berörda kommer att få ett mejl med information om hur ni ska logga in i vårt externa administrationssystem och ladda upp sina intyg. Titta i din skräppost om det kanske hamnat där. Mejlet kommer från no-reply@studboadmin.se med ”SGS Studentbostäder Studiekontroll hösten 2023/SGS Studentbostäder Study control autumn 2023” i ämnesraden.
Dags för sista luckan, denna veckans vinst tar dig till höga höjder.
Kolla in vårt senaste instragraminlägg för att delta i tävlingen. Vinsten som står på spel är inträde för två på GREPP, ett splitternytt klättergym i Stenkullen som ligger mellan Göteborg och Alingsås. Pendeltåget stannar 600m bort och innanför Grepps dörrar gömmer sig en färgglad, lekfylld hall med både repklättring och bouldering.
Tävlingen hittar du i vårt Instagramflöde
Tävlingsdagar
1a advent - deltävling 1 startar. Vinnaren utses och meddelas lördag den 4 december.
2a advent - deltävling 2 startar. Vinnaren utses och meddelas 11 december.
3e advent - deltävling 3 startar. Vinnaren utses och meddelas 18 december.
4e advent - deltävling 4 startar. Vinnaren utses och meddelas 24 december.
Regler
- Man får gärna vara med på alla deltävlingar. Åldersgräns är minst 18 år.
- SGS Studentbostäder arrangerar tävlingen och den görs inte i samarbete med Instagram.
- Vinnare dras slumpvis av anställda på SGS Studentbostäder.
- Vinnare kommer kontaktas via DM på Instagram och priserna hämtas ut av vinnarna på SGS Studentbostäders kontor vid Kaserntorget om inte annat meddelas.
- Om man inte hämtat ut sitt pris innan 31 januari 2022 så förfaller priset åter till SGS Studentbostäder.
Ta chansen att ge dig själv och en vän en julklapp från oss! Tack för att ni följer SGS Studentbostäder.
Lycka till!
Viktig information med anledning av Covid-19
SGS Studentbostäder följer de lokala och nationella råd utfärdade av Folkhälsomyndigheten, Västra Götalandsregionen och Regeringen.
Kontakta oss
SGS Kundservice har öppet 9-16 alla vardagar.
Telefon: 031- 333 63 00
Felanmälningar och besiktningar
För att minska smittspridningen av Covid-19 ber vi dig vid felanmälan att i första hand använda ”Mina sidor” på sgs.se eller vår app ”SGS mitt hem”.
Under pågående pandemi kommer vi endast att utföra de absolut nödvändiga åtgärderna. Det är fel av sådan karaktär som är till men för din trygghet, hälsa och bostadens funktion. Vi kommer att kontakta dig innan vi utför felanmälan, så det är viktigt att du svarar på vårt nummer. Har du ett bokat möte eller besiktning med oss i din lägenhet och du har sjukdomssymptom måste du höra av dig!
Ska du flytta in?
På inflyttningsdagen (första dagen i månaden) har vi öppet som vanligt för besök. Dvs mellan kl. 9-16 utan stängning för lunch.
Glöm inte att ta med ID, studieintyg och att ha betalt första hyran.
Ska du flytta ut?
Lämna in dina nycklar i nyckelinkastet i anslutning till SGS Kundservice på Kaserntorget 11. Lägg nycklarna i ett kuvert och märk dem med ditt namn och adress.
Gemensamma lokaler
Våra gemensamma lokaler så som gym, studierum etc håller öppet, men tänk på att respektera maxantalet personer som står angivet på dörren. Tack!
Tillsammans hjälps vi åt
Vi har alla ett personligt ansvar att bidra till att minska smittspridningen i vårt samhälle. Samtidigt värnar vi om att fortsatt kunna erbjuda dig som hyresgäst den service du är van vid. Vi ber om förståelse för eventuella olägenheter dessa förändringar orsakar.
Du gör oss bättre!
Delta i vår kundundersökning som görs kontinuerligt under året. Med dina svar kan vi och ditt boende bli bättre.
Du kommer att få en enkät i din mail vid ett tillfälle. Enkäten skickas ut slumpmässigt under året så alla får den inte samtidigt. Har du inte fått någon under våren får du nog en till hösten. Genom dina snabba svar löpande under året kan vi också snabbare agera och göra förbättringar.
Undersökningen genomförs i samarbete med undersökningsföretaget Origo Group.
Pssst… svarar du är du dessutom med i utlottningen av presentkort på ICA.
100% vindkraft 2022
SGS styrelse har beslutat om fyra övergripande strategiska mål för perioden 2021 - 2025. De rör Våra studenter, Våra medarbetare, Våra fastigheter och Våra pengar. Innovation, digitalisering och hållbarhet ska beaktas utifrån de tre perspektiven ekonomiskt, socialt och ekologiskt.
Vi är därför mycket stolta över intyget från Entelios som tillkännager att all el som levereras till våra fastigheter under året kommer från vindkraft.
"Det är tionde året i följd som all el som används på SGS fastigheter kommer från vindkraft! Ungefär halva elbehovet tillgodoses av vårt eget vindkraftverk och resten av andra vindkraftverk" säger Patrik Persson, Fastighetsingenjör på SGS Studentbostäder.
Mina sidor stänger tillfälligt
I april byter vi på SGS fastighetssystem. Det innebär att du som bostadssökande och hyresgäst inte kommer att kunna nå Mina sidor mellan den 1 – 7 april. Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta ditt Kundcenter så hjälper de dig.
I anslutning till denna stängning, mellan den 22 mars och den 12 april, kommer vi inte publicera några bostäder för uthyrning. Den 8 april öppnar vi Mina sidor igen och den 12 april publiceras lediga bostäder som vanligt.
Även vår app "Mitt hem" påverkas av systembytet och den kommer sluta att fungera och plockas bort. För att söka lägenhet eller se boendeinformation loggar du in på mina sidor. Länken hittar du på vår hemsida, sgs.se, precis som tidigare.
Skydda dig mot bostadsbedrägeri
Som student kan man vara i akut behov av en bostad och det i sin tur innebär att man är i en utsatt situation. Då är det lätt att bli oförsiktig och det utnyttjar bedragarna. Låter ett erbjudande för bra för att vara sant är det i regel så. Läs mer om hur du skyddar dig mot bostadsbedrägeri.
OBS!
Bostadsbedrägerierna ökar i samhället och vi vill därför förtydliga ett par frågor kring vår uthyrning:
SGS hyr endast ut hyresrätter till studenter. Det finns därför inget intresse för SGS att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Har du fått erbjudande om detta är det ett försök till bedrägeri.
Betala aldrig för ett förstahandskontrakt. Kontrakt till hyresrätter är olagligt att sälja och köpa. Om du blivit erbjuden att köpa ett kontrakt ber vi dig att kontakta oss.
Vi har också uppmärksammat att SGS bostäder annonseras ut på sociala medier för andrahandsuthyrning där andrahandshyresgästen direkt ska betala hyran till annonsören. När inflyttning ska ske finns det ingen bostad på angiven adress utan man har t ex hittat på en falsk adress i ett av våra befintliga områden. Detta är olagligt! Du har rätt att hyra ut din bostad i andra hand om godtagbara skäl föreligger, t ex om uthyrningen har med dina studier att göra. Andrahandsavtal ska alltid godkännas av SGS Kundservice. Läs mer om SGS regler för att hyra ut din bostad hos SGS i andra hand här.
Polisens tips för att inte bli lurad:
- Bedöm situationen, inte personen.
- Kontrollera med fastighetsägaren att personen är lägenhetsinnehavare och har tillstånd för andrahandsuthyrning.
- Kräv legitimation på uthyraren och ett hyreskontrakt.
- Betala aldrig deposition eller hyra i förskott innan du har fått se bostaden och kontraktet är påskrivet.
- Var vaksam om uthyraren befinner sig utomlands eller inte kan träffas.
- Betala inte pengar via anonyma betalningstjänster.
- Ta gärna med en vän eller anhörig när bostaden visas. Fyra ögon kan lättare genomskåda ett bedrägeri. Låter ett erbjudande för bra för att vara sant är det i regel så.
- Har du blivit utsatt för ett bedrägeri är det viktigt att du anmäler detta till polisen.
På polisens hemsida kan du hitta ytterligare information
Polisen informerar också på Facebook, sök på Polisen Bedrägeri!
Polisens växel: 114 14
Var med och tävla om fem presentkort på Willys à 500 kronor och boosta dig med bra mat i början av terminen.
Det enda du behöver göra är:
1. Följ oss på Instagram @sgsstudentbostader
2. Gilla inlägget och kommentera ditt bästa tips på matlåda att ta med till skolan
Tävlingsvillkor:
Åldersgräns är minst 18 år.
SGS Studentbostäder arrangerar tävlingen och den görs inte i samarbete med Instagram eller Willys.
Vinnare dras slumpvis av anställda på SGS Studentbostäder.
Vinnare kommer kontaktas via DM på Instagram och priset skickas till din adress per post.
Tävlingen pågår till 6/9 klockan 12:00 - Stort lycka till!
Vi tar ställning till våld i nära relationer
Våld i nära relationer sker oftast i hemmet, en plats som borde vara den tryggaste platsen på jorden. I våra bostäder önskar vi att vi tar hand om varandra. Därför har vi infört HUSKURAGE - en policy för att tillsammans förhindra våld i nära relationer. Hjälper du till?
Våld i nära relation klassas som ett globalt folkhälsoproblem
Visste du att den målgrupp som i störst utsträckning utsätter andra för våld är män i åldern 16 – 30 år? Eller att den grupp som i störst utsträckning utsätts för våldet är kvinnor i ålder 16 – 24 år. Att införa HUSKURAGE i våra studentbostäder är därför extra viktigt. Nationella trygghetsundersökningar visar dessutom att de allra flesta som utsätts för våld i en nära relation inte anmäler förövaren. Många lever därför med våld varje dag.
Tillsammans gör vi skillnad!
Tillsammans kan vi med små insatser hindra våldet. Forskning visar att de som utsätts för våld vågar göra större motstånd om de vet att hjälp finns att få. Till exempel att grannar kommer till undsättning. Den vetskapen ger oss möjlighet att tillsammans hjälpa våra medmänniskor.
Ett tryggt boende
Genom att grannar tillsammans beslutar sig för att agera skapar vi ett tryggt boende. Liv kan räddas och personer bli hjälpta till en ljusare framtid. Vid oro för våld och och att din granne far illa önskar vi att du hjälper till genom att:- Ringa på hos grannen
Hör efter om allt står bra till eller kom på en invändning, kanske behöver du låna tvättmedel. Att bara knacka på och sedan gå därifrån kan också räcka för att avbryta våld.
- Gå tillsammans
Vi förstår att det kan kännas obehagligt att knacka på själv och i så fall ska du inte göra det.Ta hjälp av en annan granne eller oss om det känns obehagligt att göra det själv så går vi tillsammans
- Ring 112 och kalla på polis
Är det en hotfull eller akut situation ska du alltid kontakta polisen.
- Om barn är inblandade
Vid oro för att barn utsätts för våld eller att vårdnadshavare på annat sätt brister i sin omsorg gentemot barn; kontakta socialtjänsten och gör en orosanmälan.
Tack för att du bryr dig!
Huskurage är en ideell förening med mål att förebygga och förhindra våld i nära relation genom att ge grannar verktyg att agera. Det är den enda primärpreventiva metoden med direkt effekt för våld i nära relation. Det är en policy som uppmanar grannar att visa omtanke och omsorg vid oro för att någon far illa. Läs mer om Huskurage
ETT SAMARBETE MELLAN
Hyresjustering 2022
SGS Studentbostäder och Hyresgästföreningen Region Västra Sverige har träffat en överenskommelse om hyresjustering för 2022. Avtalet innebär att bostadshyrorna för 2022 höjs retroaktivt med 1,9 % från 1 januari.
Vi är väl medvetna om att hyrorna är en tung utgift i studenternas ekonomi, men på grund av ökade förbrukningsavgifter för vatten och avlopp, el, fjärrvärme, avfallshantering så behöver vi justera hyrorna.
Enligt hyreslagen ska fastighetsägare ha en förhandlingsordning med en motpart och för SGS Studentbostäders del är detta Hyresgästföreningen Region Västra Sverige. Anledningen till att vi justerar hyrorna retroaktivt beror på att förhandlingarna mellan parterna drog ut på tiden trots att vi följde gällande förhandlingsmodell. Modellen innebär lokala förhandlingar men om parterna inte kommer överens tas förhandlingen över av centrala representanter för respektive part. Vi startade förhandlingarna i tid i november 2021 med fokus att bli klara till januari 2022 för att slippa ta ut retroaktiv hyra. Då vi inte kunde komma överens på lokal nivå gick ärendet vidare till centrala förhandlingar och ett avgörande meddelades SGS Studentbostäder den 13 maj.
De bostäder som vi blockförhyr av annan fastighetsägare på Dr Lindhs Gata, Ekbacka, Brahegatan, Kustgatan, Gårda Fabriker, Kastanjebacken, Lisa Sass gata (Selma), Nya Varvet och Smörkärnegatan får motsvarande höjning av bostadshyrorna.
Den retroaktiva hyran debiteras på juli månads hyresavi för samtliga SGS bostäder. Din hyresavi kan du se på Mina sidor från och med den 16 juni.
Hyresjusteringarna för de övriga 1000 bostäder som vi hyr in från andra fastighetsägare blev klara tidigare och är redan genomförda.
SGS Studentbostäder är inte nöjda med den utdragna processen. Till nästa år har parterna arbetat fram en ny process där ett av huvudsyftena är att korta förhandlingstiden.
Nya - och ombyggda bostäder publiceras under sommaren
Under sommaren kommer vi att publicera ett flertal nyproducerade studentbostäder på Sven Brolids väg i Sandarna och ombyggda bostäder i Rosendal i Björkekärr.
Sven Brolids väg 3
Publicering 2022-06-30.
Inflyttningsdatum 2022-09-01.
Publicering 2022-07-07
Inflyttningsdatum 2022-09-01
Publicering 2022-07-28
Inflyttningsdatum 2022-09-01.
Rosendal
Publicering 2022-07-07.
Inflyttningsdatum 2022-09-01.
Publicering 2022-07-14
Inflyttningsdatum 2022-09-15.
Sven Brolids väg 9
Publicering 2022-08-04
Inflyttningsdatum 2022-09-15.
Publicering 2022-08-11
Inflyttningsdatum 2022-09-15
Möt SGS på VARM
Hej, vad kul att få träffa dig!
Var med i vår utlottning om att tillsammans med två andra studenter äta lunch med vår VD Magnus Paulsson.
Klicka på länken nedan och maila ditt namn, e-postadress och motivering till varför du vill träffa Magnus över en lunch.
Lunch med SGS
Om SGS Studentbostäder
SGS Studentbostäder är en icke vinstdrivande stiftelse som äger, förvaltar och hyr ut studentbostäder till Göteborgs högskolestudenter. Stadens studenter är viktiga för Göteborgsregionens utveckling och vi tar ett stort ansvar för att vara med och lösa studentbostadsbristen. Trygghet, Engagemang och Nytänkande är vår värdegrund. Med vår vision HEM FÖR BÄTTRE STUDIETID vill vi ge våra kunder så goda boendeförutsättningar som möjligt. Tillgången på bra belägna studentbostäder har visat sig utgöra en viktig faktor för att stärka kunskapsstaden Göteborg. Stadens studenter är viktiga för Göteborgsregionens utveckling och SGS Studentbostäder har ett stort ansvar för att vara med och lösa studentbostadsbristen.
På SGS Studentbostäder får du arbeta i en organisation med korta beslutsvägar där det finns möjlighet att vara med och påverka på riktigt. Du blir del av en kultur som är öppen, trygg och inkluderande. Du får också möjlighet att jobba i en stiftelse som har som ambition att vara nytänkande oavsett om det gäller våra studenter, medarbetare, våra pengar eller fastigheter. Att vi är en stiftelse som inte primärt är vinstdrivande och att all vår avkastning återinvesteras i stiftelsen för studenternas bästa, tror vi att du också ser som ett stort plus.
Sven Brolids väg nominerad till prestigefylld utmärkelse
Sven Brolids väg har nominerats till Per & Alma Olssons fonds utmärkelse för Bästa byggnadsverk i Göteborg 2022!
Varje år delar Per och Alma Olssons fond ut pris till den byggaktör vars byggnadsverk bäst uppfyller fondens krav på en god gestaltad livsmiljö med särskild vikt på estetiska, miljömässiga och användarvänliga lösningar.
SGS har vunnit priset en gång tidigare. 2005 utsågs Kronhusgatan med motiveringen:
"I hörnet Kronhusgatan - Smedjegatan, på en tomt som egentligen inte fanns, har man genom att ta bort 5000 m3 berg åstadkommit ett studentbostadshus som väl inorndar sig i stadens kvarter. Berget, som tidigare varit ett hinder, har nu istället blivit en tillgång som skickligt tagits tillvara och byggts in i huset, vilket ger det en mycket speciell och överraskande karaktär. Den frilagda bergväggen innanför själva byggnadskroppen har använts för att skapa ett ståtligt och spännande överglasat entrérum med loftgångar och en storslagen trappa som löper upp längs berget. På översta våningsplanet har man en strålande utsikt norrut över älven. En långsiktighet i förvaltande genomsyrar hela huset med fina robusta material, hög nivå på detaljer och välstuderade planlösningar. Flera av lägenheterna har en härlig altan med utsikt över Kronhusparken. Det mycket centrala läget innebär en god tillgång till univeristet och högskolor, service och en väl utbyggd kollektivtrafik. Med sin välstuderade gatufasad, sin harmoniska fönstersättning och den indragna takvåningen utgör detta hus ett mycket gott exempel på en byggnad som med dagens formspråk fungerar på ett utmärkt sätt i en av stadens äldsta delar."
Vinnaren tillkännages i december och vi håller tummarna för att vi återigen får äran att mottaga detta fina prestigefyllda pris!
Hyresförhandling för 2023 fortgår
Den 28 november inledde SGS Studentbostäder och Hyresgästföreningen förhandlingar om hyresnivåerna för 2023.
Förhandlingarna utgår från en trepartsmodell som är överenskommen mellan Allmännyttan, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Modellen utgår från fem parametrar, två lokala och tre nationella. De lokala parametrarna är taxebundna avgifter (värme, vatten, el och avfall) samt förvaltning och underhåll. De nationella parametrarna är räntekostnader, BNP och inflation. Modellen innebär lokala förhandlingar med Hyresgästföreningen.
Det gångna året har präglats av en mycket hög inflation, stigande räntor och kraftigt höjda taxebundna avgifter som resulterat i stora kostnadsökningar för stiftelsen. Utifrån trepartsmodellen har vi räknat fram en hyreshöjning om 9,1% men med hänsyn tagen till studenters ekonomi ligger vårt yrkande på 8,7%.
Därmed har förhandlingarna startat och kommer att fortgå en tid framöver. Vi kommer kontinuerligt att informera på hemsidan om hur förhandlingarna går.
Uppdatering 2023-02-03
Hyresförhandlingarna fortgår. SGS Studentbostäders yrkande är 8,7% från och med den 1 januari 2023 vilket kan komma att innebära en retroaktiv hyreshöjning beroende på när en överenskommelse kan träffas.
Sök jobb som journalist/skribent eller utredare
Vår branschorganisation Studentbostadsföretagen söker två studentmedarbetare som kan bistå organisationen med specifika uppdrag. Dels en skribent för webbartiklar och pressmeddelande, dels en utredare för olika typer av projekt som fördjupar kunskapen om studentbostadsbranschen.
Studentbostadsföretagen är branschorganisationen för Sveriges studentbostadsföretag. De har kontor i Göteborg, men representerar hela landet. Det är en liten, flexibel och kreativ organisation där ditt arbete får avtryck i en hel bransch. Som studentmedarbetare får du kvalitativ arbetserfarenhet och blir en del av ett prestigelöst arbetsteam med högt i tak och många skratt.
Journalist/skribent
Löpande uppdrag om en - två artiklar i månaden (allt från enklare intervjuer till längre reportage) till Studentbostadsföretagens webb och nyhetskanaler. Artiklarna belyser olika delar av studentbostadsverksamheten och en plan tas fram tillsammans med kommunikationsansvarig som sedan går över i arbete med stort eget ansvar. Omfattning: 3 - 5 timmar per månad.
Utredare
Återkommande projektuppdrag efter behov med fokus på bostadsmarknad, politik och utbildning. Du ska kunna samla in och analysera statistik, data och kvalitativa uppgifter som sedan sammanställs i tydliga och läsvänliga rapporter och presentationer. Uppdragen genomförs i samarbete med Studentbostadsföretagens kansli och varierar i omfattning, men anpassas så att de kan fullföljas vid sidan om heltidsstudier.
Ansökan
Varmt välkommen med frågor och ansökan till Studentbostadsföretagens kommunikationsansvarig Ida Tengroth på ida@studentbostadsforetagen.se. Vid ansökan, skicka med CV och en kort beskrivning av tidigare erfarenheter för uppdraget du söker. Referensarbeten är ett krav om du söker journalisttjänsten och ett plus vid utredartjänsten.För båda tjänsterna ser Studentbostadsföretagen att du själv fakturerar de timmar du lägger ner på arbetet.
Läs mer om Studentbostadsföretagen
Förändrad debitering av el och varmvatten
Är du redan hyresgäst hos oss och bor i en fastighet med individuell mätning av el och eller varmvatten kommer det från mars månad inte längre göras någon avräkning mot schablonavgiften som tidigare utan endast faktisk förbrukning kommer att debiteras. Du kommer inom kort kommer att kunna se din förbrukning på Mina sidor.
Är du nyinflyttad hyresgäst och bor i en fastighet med individuell mätning av el och eller varmvattenblir du debiterad en schablon de två första månaderna och därefter din faktiska förbrukning.
Läs mer om el- och varmvattenpriser här
Har du några frågor kring din hyresavi så kontakta gärna avdelningen för Hyresinbetalningar.
Hyresförhandling för 2024 är klar
SGS Studentbostäder och Hyresgästföreningen har kommit överens om en ny hyresnivå för 2024. Överenskommelsen innebär att bostadshyrorna höjs retroaktivt från 1 januari med 4,99%.
Den retroaktiva hyran debiteras på april månads hyresavi för samtliga SGS bostäder.
De bostäder som vi blockförhyr av annan fastighetsägare på Dr Lindhs Gata, Ekbacka, Brahegatan, Gårda Fabriker, Kastanjebacken, Lisa Sass gata (Selma), Nya Varvet och Smörkärnegatan får samma höjning (4,99%) av bostadshyrorna.
Hyresjusteringarna för övriga ca 1000 bostäder som vi hyr in från andra fastighetsägare, följer deras justeringar, och de har vi ingen information om i dagsläget.
Hyresförhandling 2024
2023-12-12
Hyresförhandling för 2024 fortgår
SGS och Hyresgästföreningen (HGF) överlämnar den årliga hyresförhandlingen till Hyresmarknadskommittén* (HMK).
Efter flertalet sammanträden under hösten har SGS och HGF inte kunnat enats om en hyresjustering för 2024. På grund av detta har vi gemensamt beslutat att hänskjuta förhandlingen till medling hos Hyresmarknadskommittén (HMK). Det finns risk för att hyresförhandlingarna kommer att dra ut på tiden vilket kan leda till ett retroaktivt hyresuttag 2024. Vi gör allt vi kan för att det inte skall bli så då vi vet att studenterna har en begränsad ekonomi.
Vi är väl medvetna om att hyrorna är en tung utgift i studenternas ekonomi, och vi gör allt vi kan för att hålla nere kostnaderna i vår förvaltning. Beslutet att ta förhandlingen till HMK grundar sig i det faktum att SGS behöver följa den samhällsekonomiska kostnadsutveckling och få täckning för årliga höjningar av bl.a. taxebundna avgifter såsom vatten, fjärrvärme och avfall. Utöver dessa fasta höjningar måste SGS också säkerställa ekonomisk täckning för den prisutveckling som sker i samhället, bland annat avseende bygg- och fastighetsrelaterade produkter och tjänster. Att få ekonomisk täckning för kända kostnadsökningar är viktigt för att kunna bibehålla boendekvalitén och säkerställa stiftelsens framtid.
Därför hänskjuter vi ärendet för medling och vi får nu invänta resultatet från kommande medlingsprocess i HMK.
Vi har sänkt vårt yrkande från det ursprungliga 9,1% till nuvarande 8,5% från och med 1 januari 2024, men utifrån den stundande medlingsprocessen i HMK är en viss fördröjning av hyresjusteringen att vänta. Detta innebär också att en retroaktiv hyresjustering kan bli aktuell. Mer information om detta kommer så fort medlingen är klar.
Hyresjusteringarna för de övriga 1000 bostäder som vi hyr in från andra fastighetsägare har vi ingen information om i dagsläget.
*Hyresmarknadskommittén, HMK, instiftades 1957 och är en nationell partssammansatt kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och bostadsbolag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta. HMK består av ledamöter från Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen och medlar i och prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna när de lokala parterna inte kommer överens.
2023-09-29
Nu har arbetet med den årliga hyresjusteringen påbörjats. Varje år sätter sig SGS Studentbostäder och Hyresgästföreningen ned vid förhandlingsbordet och förhandlar om det kommande årets hyresjustering. Inför 2024 yrkar SGS Studentbostäder på en höjning med 9,1%.Liksom föregående år utgår årets förhandling från en trepartsmodell som är överenskommen mellan Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Modellen utgår från fem parametrar, två lokala och tre nationella. De lokala parametrarna är taxebundna avgifter (värme, vatten, el och avfall) samt förvaltning och underhåll. De nationella parametrarna är räntekostnader, BNP och inflation.
Hyresförhandlingen kommer pågå under hösten, med ambitionen att kunna genomföra en hyresjustering i januari 2024. Mer information om förhandlingen kommer löpande publiceras här på hemsidan.
Boendeappen
Den 14/2 sker lanseringen för ett utvalt antal hyresgäster som under våren får testa och utvärdera funktion och innehåll. Målet är att förenkla vardagen för våra hyresgäster genom att samla allt på ett ställe.
I appen går det bland annat att:
- Boka tvättstuga/gemensamhetslokaler
- Se hyresavin
- Göra en felanmälan
- Öppna entrédörren via DoorControl
- Få notiser från SGS på ”Anslagstavlan”
- Kommunicera med sina grannar i ”Community”
- Hitta bra information i ”Biblioteket”
- Få tillgång till exklusiva tjänster och rabatter
Efter hyresgästernas utvärdering är förhoppningen att lansera boendeappen för alla SGS studenter under hösten 2024!
Visste du att det finns studentrepresentanter i SGS styrelse?
Berätta om ert uppdrag för SGS Studentbostäder och våra hyresgäster!
Det är vi som är GFS presidium! Tillsammans leder vi hela Göteborg Stads studentkårers arbete med de studentrelaterade frågorna vilka inte är direkt relaterat till lärosätena. Detta är frågor som ekonomi, studentbostäder, vård, psykisk ohälsa och andra frågor där staden, regionen, staten och näringslivet är involverade.
På vilket sätt tryggar ert arbete och plats i styrelsen våra hyresgäster när det gäller den årliga hyresförhandlingen?
Vi tillsätter delar av SGS styrelse (Vice ordförande, två ledamöter och två ersättare) och har ett ansvar för att säkerställa att våra representanter har studenters bästa i åtanke. Vi har också som medgrundare och samverkanspartner en kontinuerlig dialog med SGS ledning och organisation gällande bland annat hyresjustering och kvalitén på studentbostäder. Så när du är medlem i en av studentkårerna är du också representerad i SGS styrelse genom GFS.
Får ni frågor om hyror från era medlemmar och hur bemöts dessa?
Hyra är alltid något som är relevant i våra samtal med studenter om deras bostäder men också deras ekonomi. Vi strävar efter att alla studenter i Göteborg skall ha en rimlig och trygg boendesituation. Samtidigt har vi ett ansvar av att se till studenters boendesituation ur ett längre perspektiv, detta innebär att vi måste ta ansvar för att dagens ekonomiska situation inte straffar framtidens studenter eller att kvalitén på våra medlemmars bostäder sänks som en konsekvens av ekonomiska svårigheter.
Vi ser ofta mycket oro från medlemmar som frågar om hyror och bostäder, men även att det kan vara svårt att se vad hyran går till. Vi vill att våra medlemmar skall ha så stor kunskap som möjligt angående sin boendesituation och strävar därför att både självständigt och i samarbete med aktörer som SGS informera mer om hur Göteborgs studentbostadsmarknad fungerar samt vilka utmaningar vi står inför.
Hur ser ni att vi tillsammans kan trygga studenterna i deras oro för ökade hyreskostnader?
Vi tror det är viktigt att samtliga involverade parter i denna fråga tar sitt ansvar, dels för vilka hyreskostnader en student kan förvänta sig dels för att sätta studenten i centrum. Detta tycker vi görs bäst genom att informera om respektive parters perspektiv och ståndpunkt i frågan men också genom att vara transparent gällande anledningarna bakom eventuella höjningar eller protester mot höjningar. Sen behöver studenters röst få en stark och central plats i den här dialogen. Studentrepresentation i denna fråga är för oss avgörande och något som vi väldigt gärna ser komma från en gräsrots-nivå där våra medlemmar får chans att bidra med sitt perspektiv.
Hur blir din studentröst hörd i viktiga frågor?
Nils Geeraedts berättar mer om studentperspektivet i SGS styrelse!
- Vad är styrelsens uppdrag för SGS?
SGS huvuduppdrag är att erbjuda och utveckla studentbostäder i Göteborg. Styrelsen har ett övergripande ansvar att sätta den strategiska inriktningen som rör ekonomin, underhållet och nyproduktionen av bostäder. Vårt mål i styrelsen är att skapa trygga och hållbara hem som förbättrar studietiden för hyresgästerna, och därför jobbar vi ständigt med frågor som trygghet, hållbarhet och att erbjuda värde för pengarna.
- Vad är din roll och uppdrag i styrelsen?
Göteborgs förenade studentkårer (GFS) nominerade mig till studentrepresentant i styrelsen för SGS för snart ett år sedan, och sedan dess agerar jag som en länk mellan studenternas intressen och SGS styrelse. Jag verkar för att tillgodose bostadsbehovet som studenterna har i Göteborg, främst för att jag själv vet hur svårt det kan vara att flytta till en storstad och sedan försöka lösa bostad. I enlighet med detta jobbar vi i styrelsen med boendestandard, hyresnivåer och andra frågor som påverkar oss studenters vardag.
- Varför behöver hyresjustering göras trots att SGS är en stiftelse med studentbostäder?
Det enkla svaret är att vi aktivt jobbar med att bibehålla god ekonomi inom stiftelsen. Vi har haft ökade drifts- och underhållskostnader, samtidigt som verksamhetens räntor har varit mycket högre än de varit på väldigt många år. Stiftelsen, som förvaltar fastigheter och tar lån för att finansiera eventuellt underhåll och nybyggnationer, påverkas markant av dessa ränteökningar. Ju högre räntor, desto mer av kostnaderna måste stiftelsen stå för, vilket i sin tur påverkar den ekonomiska balansen och vår förmåga att verka för förändringar och förbättringar. Därutöver bör det lyftas att vi är en stiftelse. Det betyder att vår slutliga målsättning inte är vinst, utan det är verkligen studenternas bostadssituation som vårt arbete handlar om.
- Du är både styrelsemedlem, student i Göteborg och boende hos SGS. Föreligger det någon intressekonflikt i det och i sådana fall på vilket sätt?
Det beror på hur man ser det. Hittills har det inte hänt, och det verkar osannolikt i och med att styrelsens arbete väldigt mycket handlar om vision snarare än att behandla individuella bostäders prissättning. Jag tror att man ska se det som ett plus att man både jobbar för SGS och att man bor i en SGS bostad. Det betyder att man blir mer mån om att göra saker bättre, för att det som alla får i fördel får vi som individer också. För övrigt har vi också arbetsprocesser för att motverka jäv och intressekonflikter, så det är inget som bekymrar mig.
- På vilket sätt tryggar ditt arbete och plats i styrelsen för våra hyresgäster?
Jag är hyresgäst hos SGS. Jag märker av varje prisökning och vet att skötandet av sin ekonomi kan vara svårt. Därav hoppas jag att andra studenter känner sig trygga i att vi kommer verka för studenters intressen. Vi vill att studenter ska bo väl, bo hållbart och bo tryggt. Genom att regelbundet arbeta med styrelsen har vi möjlighet att göra saker bättre, givet att vi får tid och rätt förutsättningar. Något som räntorna motverkar exempelvis.
Student, hyresgäst och vice ordförande i SGS Styrelse
Läs vår intervju med Evelina Spaanheden!
- Vad är styrelsens uppdrag för SGS?
Styrelsens uppdrag är att hantera övergripande och långsiktiga frågor om SGS. Det kan vara ärenden om budget, nybyggnation, upprustning av befintligt fastighetsbestånd, eller upprättande av strategier som SGS ledningsgrupp sedan får i uppdrag att arbeta med. Med andra ord behandlar styrelsen sådant som är av stor vikt för SGS framtid, medan ledningsgrupp och övriga medarbetare sköter den vardagliga förvaltningen. Styrelsen ansvarar också för att arbetet linjerar med stiftelsens stadgar och främsta syfte, att erbjuda hem åt stadens studenter.
- Vad är din roll och uppdrag i styrelsen?
Jag är vice ordförande i SGS styrelse och är tillsatt genom Göteborgs Förenade Studentkårer (GFS). Detta betyder att jag representerar studenterna i styrelsen. Detta görs genom att i frågor av vikt för Göteborgs studentnytta inhämta åsikter och perspektiv från GFS, samt att löpande hålla dem uppdaterade om styrelsens arbete och aktuella frågor. Utöver detta deltar jag på presidiemöten inför våra styrelsemöten tillsammans med ordförande och ledningsgrupp, för att förbereda och justera agendan inför kommande styrelsesammanträde.
- Varför behöver hyresjustering göras trots att SGS är en stiftelse med studentbostäder?
Stiftelsens syften är inte ekonomiska, utan vilar på att erbjuda så många kvalitativa hem till stadens studenter som möjligt. Därför tar SGS ut så lite i hyresavgift som möjligt, för att studenterna som bor hos oss ska ha pengar över till annat. Detta gör att vinsten per bostad är under 1% i de flesta fall. SGS är emellertid inte immuna mot inflationen som skett i samhället, därav har kostnaderna ökat. För att kunna säkerställa SGS ekonomiska hållbarhet behöver en hyresjustering göras.
- På vilket sätt tryggar ditt arbete och plats i styrelsen för våra hyresgäster?
Min roll i styrelsen är bland annat att representera GFS. Därav ser jag till att inhämta studenternas perspektiv i frågor där jag finner det relevant. Utöver rollen som vice ordförande kan nämnas att jag själv är student och boende inom SGS, vilket gör att mina egna åsikter troligen speglar många andra hyresgästers tankar och tycken om SGS som hyresvärd. Det är också mycket givande att kunna bidra med egna erfarenheter i diskussioner gällande saker som berör hyresgäster såsom kundservice, digitalisering och in- och utflyttningsprocesser.
- Du är både styrelsemedlem, student i Göteborg och boende hos SGS. Föreligger det någon intressekonflikt i det och i sådana fall på vilket sätt?
Styrelsens uppdrag är främst relaterade till större, mer övergripande frågor så som budget, strategi eller större projekt. Därav diskuteras sällan enskilda bostäder, vilket gör att en intressekonflikt sällan uppstår. Jag finner det snarare väldigt förmånligt och intressant att ha en sådan stor förståelse om organisationen bakom min egen hyresvärd. Nu har jag varit med i styrelsen i snart ett år och hittills har inga intressekonflikter uppstått, men skulle sådant vara fallet är man alltid välkommen att anmäla sig jävig och därmed inte vara delaktig i beslutet eller diskussionen.
Information till hyresgäster på Plejadgatan
En felaktig hyra har tagits ut för ett antal bostäder på Plejadgatan. Efter samråd med Hyresgästföreningen kommer dessa hyror att korrigeras på december månads hyresavi. En återbetalning av mellanskillnaden mellan den uttagna hyran och den korrekta hyran kommer också att ske nu i december. Separat information gällande detta har gått ut till de hyresgäster som berörs.
Hyresförhandling för 2025 är klar
SGS Studentbostäder och Hyresgästföreningen har kommit överens om en ny hyresnivå för 2025. Överenskommelsen innebär att bostadshyrorna justeras från 1 januari med 4,53 %. Bostäder som är byggda med investeringsstöd (Övre Sanatoriegatan, Sven Brolids väg, Tillgången och Plejadgatan) justeras med 4,25 %.
De bostäder som vi blockförhyr av annan fastighetsägare på Dr Lindhs Gata, Ekbacka, Brahegatan, Gårda Fabriker, Härlandavägen, Lisa Sass gata, Nya Varvet och Smörkärnegatan justeras med 4,53 %.
Hyresjusteringarna för övriga ca 1000 bostäder som vi hyr in från andra fastighetsägare följer deras justeringar. Separat information har gått ut till berörda hyresgäster.
Vill du vara med och utveckla hem för bättre studietid?
SGS studentbostäder bygger och förvaltar bostäder för högskolestuderande i Göteborg. Vårt fokus är studenterna och Göteborgs stads gemensamma framtid och utveckling. Vi vill bidra till att Göteborg blir det självklara valet för studier och framtida karriär. Hos oss är du en del av en organisation där kulturen är öppen och inkluderande. Som medarbetare har du möjligheter att påverka och utvecklas. Trygghet, engagemang och nytänkande är värdeorden som hjälper oss att göra rätt.
Ibland har vi behov av att få nya perspektiv och ögon som tittar på vad vi gör och kanske frågar varför. Är du intresserad av att göra praktik, kanske skriva ditt examensarbete eller söka ett sommarjobb hos oss kontakta gärna HR-chef lotta.milleskog@sgs.se för fortsatt diskussion.
Nu är det snart dags för årets julfirande och detta innebär för många en tid med sluttentor, familjemys och festligheter. Det betyder också många röda dagar och bortresta hyresgäster.
För att uthyrningsprocessen ska bli så smidig som möjlig och för att vi ska kunna ge er den bästa servicen vid frågor kommer vår publicering av lediga bostäder ta en paus mellan 16–29 december.
Vi kommer återigen publicera lediga bostäder den 30 december.
Mer mat i magen och mindre i tunnan!
SGS jobbar ständigt med att utveckla vårt hållbarhetsarbete och kommer under 2025 synliggöra detta mer för dig som hyresgäst. Under det kommande året kommer flera spännande projekt att äga rum och redan nu har du möjlighet att vara med i ett av dem!
SGS samarbetar med Göteborgsregionen som tillsammans med Stockholm Environment Institute och Sveriges Lantbruksuniversitet söker 60 hushåll i Göteborgsregionen som vill vara med i en forskningsstudie.
Ett genomsnittligt hushåll på fyra personer slänger idag mat som motsvarar ca 140 måltider och 5300 kr årligen. Det innebär att mycket mat produceras, fraktas och köps för att sedan slängas i onödan. För att bättre förstå varför undersöker forskarna Ylva Ran och Fiona Lambe tillsammans med Göteborgsregionen vad för typ av åtgärder som gör att människor slänger mindre mat i en ny forskningsstudie. Därför behövs du och ditt hushåll! Kan du tänka dig att vara med?
Vad innebär det att vara med?
- En enkel "smartbin" installeras i ditt kök som dokumenterar ditt matavfall under 36 veckor med start i feb/mars 2025
- Du kan bli ombedd att testa en åtgärd för att minska matsvinn
- Du deltar i tre intervjuer som var och en tar ca 45 minuter. En intervju i början, en i mitten och en i slutet av studien
Du behöver inte vara intresserad av mat eller av matsvinn för att delta.
Ersättning
Alla hushåll som deltar får ersättning i form av ett presentkort på 500 kr. Varje månad lottar vi dessutom ut fina priser till dem som aktivt deltagit i studien. Exempel på priser kan vara biobiljetter och presentkort.
Anmäl dig direkt via länken: https://forms.office.com/e/m9xQ9KyqeH
Läs mer om studien här!
Ett digitalt städverktyg
Visste du att SGS hanterar omkring 600 in- och utflyttningar varje månad? Att säkerställa att varje bostad är ordentligt städad och redo för nästa hyresgäst är en utmaning. För att förenkla processen har vi utvecklat ett innovativt verktyg som möjliggör digitala städbesiktningar med hjälp av AI.Verktyget, som vi kallar "Städkollen", är skapat för att hjälpa dig som avflyttande hyresgäst att komma ihåg alla viktiga moment i flyttstädningen – även de som lätt glöms bort. Du guidas steg för steg genom städprocessen och tar bilder för att verifiera att arbetet är korrekt utfört. Bilderna analyseras därefter av AI, som i sin förlängning ska ge direkt feedback: antingen ett grönt ljus eller konkreta tips på vad som kan förbättras.
Städkollen är fortfarande under utveckling och planeras att lanseras brett 2025. Redan idag kan du som avflyttande hyresgäst testa verktyget och samtidigt bidra till dess fortsatta förbättring.
Läs mer om Städkollen och se bilder från verktyget här.
Lansering av Boendeappen 2025
Efter ett år med pilotprojekt för cirka 2000 hyresgäster är vi nu glada att äntligen lansera vår boendeapp för alla våra hyresgäster! Appen gör livet enklare och mer uppkopplat – nu kan du smidigt hitta all information om ditt boende, boka gemensamma lokaler, öppna entréporten, få viktig information direkt i mobilen, chatta med grannar och till och med få hjälp av en AI-chatt dygnet runt.
Under veckan kommer alla hyresgäster få ett mejl med inloggningsuppgifter och kan därefter börja använda appen direkt. Och glöm inte – framöver blir appen vår huvudsakliga kommunikationskanal så det är viktigt att slå på notiserna för att inte missa viktig information.
Vi ser fram emot att välkomna dig in i framtidens boendeupplevelse!
Lediga studentrum just nu – bo smart, spara cash och lev studentlivet fullt ut!
Drömmer du om ett eget krypin, men ändå vill ha skönt häng med andra studenter? Just nu har vi flera lediga enkelrum med delat gruppkök för inflytt i mars! Smidigt, prisvärt och med chans att uppleva det äkta studentlivet.
Och här kommer det bästa: tecknar du ett avtal med start i mars får du hyresfritt i juni och juli! Ja, du läste rätt – två månader utan hyra. Hur nice? Plus, du behåller ALLA dina ködagar, så du kan enkelt byta bostad hos oss längre fram om du vill. Så sätt en påminnelse för torsdag – då släpper vi över 20 enkelrum på Studentbostad Express!
Har du frågor? Mejla eller ring – vi hjälper dig gärna!
Studiekontrollen är igång – så här fungerar det!
Varje termin genomför SGS en studiekontroll för att säkerställa att våra hyresgäster uppfyller studiekraven. Den här gången granskar vi studieresultaten för cirka 6 000 hyresgäster som flyttade in före den 1 december 2024.
Tack vare vårt samarbete med Chalmers och Göteborgs Universitet får vi automatiskt in studieresultat för de flesta av våra hyresgäster. Men ungefär 2 200 av er kommer att få ett mejl från oss där vi ber er att själva ladda upp ett resultatintyg och ett registreringsintyg i vårt externa administrationssystem.
Har du inte fått något mejl?
Titta gärna i din skräppost om du saknar mejlet i inkorgen. Om du inte hittar något där heller, innebär det troligtvis att vi redan kunnat bekräfta dina studier och att du inte behöver göra något.
Vänligen ha tålamod
Under studiekontrollen har vi extra hög arbetsbelastning, vilket kan göra att det dröjer innan du får svar från oss. Vi ber dig därför att avvakta med att kontakta oss tills vi har återkommit till dig. Under tiden kan du hitta svar på många vanliga frågor i boendeappens chatt.
Tack för ditt tålamod och lycka till med dina studier!
Lediga studentrum för omgående inflytt!
Drömmer du om en egen lägenhet men har svårt att hitta något just nu? Vi har lösningen! Just nu finns lediga enkelrum med delat gruppkök – en prisvärd och social boendeform där du får uppleva det äkta studentlivet samtidigt som du sparar ihop mer kötid till din drömbostad.
- Bo bekvämt och träffa nya vänner från hela världen
- Prisvärt – perfekt för studentbudgeten
- Behåll alla dina ködagar
- Smidig inflytt – Teckna ett avtal och flytta in nu trots att du börjar plugga i höst
Visning den 9 april kl. 14–16 på Ostkupan & Olofshöjd
Kom och kika på rummen, lär känna området och få svar på alla dina frågor av SGS personal. Du kan till och med skriva avtal på plats och flytta in redan dagen efter!
Rummen försvinner snabbt när antagningsbeskeden kommer, så säkra ditt boende redan idag!