Hur blir din studentröst hörd i viktiga frågor?
Nils Geeraedts berättar mer om studentperspektivet i SGS styrelse!
- Vad är styrelsens uppdrag för SGS?
SGS huvuduppdrag är att erbjuda och utveckla studentbostäder i Göteborg. Styrelsen har ett övergripande ansvar att sätta den strategiska inriktningen som rör ekonomin, underhållet och nyproduktionen av bostäder. Vårt mål i styrelsen är att skapa trygga och hållbara hem som förbättrar studietiden för hyresgästerna, och därför jobbar vi ständigt med frågor som trygghet, hållbarhet och att erbjuda värde för pengarna.
- Vad är din roll och uppdrag i styrelsen?
Göteborgs förenade studentkårer (GFS) nominerade mig till studentrepresentant i styrelsen för SGS för snart ett år sedan, och sedan dess agerar jag som en länk mellan studenternas intressen och SGS styrelse. Jag verkar för att tillgodose bostadsbehovet som studenterna har i Göteborg, främst för att jag själv vet hur svårt det kan vara att flytta till en storstad och sedan försöka lösa bostad. I enlighet med detta jobbar vi i styrelsen med boendestandard, hyresnivåer och andra frågor som påverkar oss studenters vardag.
- Varför behöver hyresjustering göras trots att SGS är en stiftelse med studentbostäder?
Det enkla svaret är att vi aktivt jobbar med att bibehålla god ekonomi inom stiftelsen. Vi har haft ökade drifts- och underhållskostnader, samtidigt som verksamhetens räntor har varit mycket högre än de varit på väldigt många år. Stiftelsen, som förvaltar fastigheter och tar lån för att finansiera eventuellt underhåll och nybyggnationer, påverkas markant av dessa ränteökningar. Ju högre räntor, desto mer av kostnaderna måste stiftelsen stå för, vilket i sin tur påverkar den ekonomiska balansen och vår förmåga att verka för förändringar och förbättringar. Därutöver bör det lyftas att vi är en stiftelse. Det betyder att vår slutliga målsättning inte är vinst, utan det är verkligen studenternas bostadssituation som vårt arbete handlar om.
- Du är både styrelsemedlem, student i Göteborg och boende hos SGS. Föreligger det någon intressekonflikt i det och i sådana fall på vilket sätt?
Det beror på hur man ser det. Hittills har det inte hänt, och det verkar osannolikt i och med att styrelsens arbete väldigt mycket handlar om vision snarare än att behandla individuella bostäders prissättning. Jag tror att man ska se det som ett plus att man både jobbar för SGS och att man bor i en SGS bostad. Det betyder att man blir mer mån om att göra saker bättre, för att det som alla får i fördel får vi som individer också. För övrigt har vi också arbetsprocesser för att motverka jäv och intressekonflikter, så det är inget som bekymrar mig.
- På vilket sätt tryggar ditt arbete och plats i styrelsen för våra hyresgäster?
Jag är hyresgäst hos SGS. Jag märker av varje prisökning och vet att skötandet av sin ekonomi kan vara svårt. Därav hoppas jag att andra studenter känner sig trygga i att vi kommer verka för studenters intressen. Vi vill att studenter ska bo väl, bo hållbart och bo tryggt. Genom att regelbundet arbeta med styrelsen har vi möjlighet att göra saker bättre, givet att vi får tid och rätt förutsättningar. Något som räntorna motverkar exempelvis.