Modernt kollektivboende i Kviberg.

I SGS fastighet Sjukan, ett gammalt militärsjukhus i Kvibergs regementsområde, finns möjlighet för studenter att bo i minikollektiv. Byggnaden stod tom i många år, men i oktober 2019 kunde nya hyresgäster äntligen flytta in på tidigare outnyttjade ytor. Sjukan innehåller totalt tolv lägenheter, varav åtta är mindre kollektiv.

”Det bästa med att bo så här är att det alltid finns någon att hänga med” berättar Linnea Jakobsson, Chalmersstudent inom Samhällsbyggnadsteknik och boende i ett av Sjukans kollektiv.


Hur trivs ni i ert nya boende?
Vi trivs jättebra här på Sjukan. Vi är fyra som bor lägenheten och har alla specifikt sökt oss till kollektiv. De flesta av oss har bott i kollektiv tidigare, men har också testat på att bo själva, och kommit fram till att vi trivs bättre med att bo med andra. Byggnaden är dessutom väldigt fin och lägenheten är stor med högt i tak och stora fönster, så vi trivs väldigt bra.

Hur fungerar det att bo ihop med andra?
Det fungerar fint och vi kommer bra överens. Vi är alla ganska odramatiska och lugna personer, så det dyker inte upp några direkta konflikter. För att underlätta har vi dessutom tagit fram ett städschema och delat upp våra två toaletter. Alla har sin egen mat och vi lagar oftast för oss själva. Ibland blir det dock pannkaksfrukost på helgerna och då äter vi alla ihop. Det bästa med att bo så här att det alltid finns någon att hänga med. Vill man umgås är det bara att gå ner till vardagsrummet. 

Hur hamnade ni i huset 'Sjukan'?
Jag och en klasskamrat hade funderat på att bo ihop ett tag. Vi letade ganska länge och till slut kom hon över kontraktet på den här kollektivbostaden. Efter det la vi upp ett inlägg i en Facebook-grupp för kollektiv i Göteborg och efter några intervjuer hittade vi våra två andra rumskompisar.

Hur är SGS som hyresvärd?
Jag har bott hos SGS tidigare och tycker att det är en bra hyresvärd. I och med att allt är nytt här i huset så har det varit en del saker som inte varit helt färdigställda, men så fort vi upptäckt något har SGS kommit hit och fixat det.

SGS Studentbostäder letar ständigt efter nya och innovativa bostadslösningar. I fastigheten Sjukan är har vi både lyckats förädla en tidigare outnyttjad byggnad och samtidigt sett till att skapa nya och moderna hem för stadens studenter. 

Även publicerat på LinkedIn 2020-01-31