
Det är ok att hyra ut i andra hand om du har tillstånd från oss och följer lagstiftningen.
SGS godkänner andrahandsuthyrning vid utbytestermin, studieuppehåll, praktik på annan ort, provboende samt längre utlandsvistelse. Andrahandshyresgästen ska studera minst 15 hp/termin på plats vid Göteborgs Universitet eller Chalmers under uthyrningsperioden. Andrahandsuthyrning kan beviljas under max ett år. Du ska ha bott i din bostad under minst 6 månader och ha för avsikt att återvända efter uthyrningen. Ansökan med fullständiga villkor hittar du här.
Sommaruthyrning
Det är tillåtet att hyra ut under juni, juli och augusti utan att förstahandshyresgästen har ett skäl för andrahandsuthyrningen. Dock så måste andrahandshyresgästen vara aktivt studerande på Göteborgs universitet eller Chalmers tekniska högskola under sommaren, minst 5HP.
Ansökan kan mejlas in först efter att andrahandshyresgästen fått sitt antagningsbesked. Ansökan med fullständiga villkor hittar du här.
Hur går jag tillväga?
- Du ansvarar själv för att hitta en hyresgäst som uppfyller kraven.
- Mejla blanketten tillsammans med intyg till SGS Kundservice för handläggning. Eftersom vi stundtals har många ansökningar att hantera kan handläggningstiden vara upp till fyra veckor. Oftast går det betydligt snabbare än så. Notera att ofullständiga ansökningar inte behandlas.
- Upprätta ett andrahandsavtal med din hyresgäst som fastställer uppsägningstid, hyra, eventuell deposition m.fl. Det finns många bra mallar att använda sig av på internet, exempelvis Fastighetsägarnas kontraktsmall.
Inneboende
Självklart får du som har ett förstahandskontrakt ha inneboende så länge du själv bor permanent i bostaden. En förutsättning för att det ska räknas som en inneboende är att du själv bor kvar permanent i bostaden. Om du inte gör det är det en olovlig andrahandsuthyrning och du kan då bli av med ditt kontrakt.
Observera att det inte är tillåtet att ha inneboende om du bor i enkelrum med gemensamt kök.
Du som hyresgäst får inte tjäna pengar på din hyresrätt genom att sänka dina egna boendekostnader på den inneboendes bekostnad. Därför måste hyran du tar ut av din inneboende vara proportionerlig i förhållande till hur stor del av din bostad som inneboenden hyr. Vissa tillägg får göras för möbler, utrustning och andra nyttigheter. Om du har flera inneboenden får den sammanlagda hyran som dessa betalar inte överstiga förstahandshyran.
Om du tar ut en för hög hyra av din inneboende riskerar du att förlora ditt förstahandskontrakt.
Att ha en inneboende fungerar på liknande sätt som att hyra ut hela lägenheten i andrahand. Inte heller den hyran får vara oskälig, däremot behövs inte tillstånd från värden.
Några exempel på hur man räknar ut en skälig hyra
Exempel 1
En förstahandshyresgäst hyr ut ett 15 m² stort rum i sin trea om 60² till en inneboende. Hyran som förstahandshyresgästen betalar för hela lägenheten uppgår till 5 000 kronor. Förstahandshyresgästen disponerar för egen del ett rum som också är 15 m². Båda har tillgång till vardagsrum, kök, badrum och hall. De gemensamma ytorna uppgår till 30 m², dvs. var och en kan sägas disponera 15 m² av dessa ytor. Den inneboende ska efter en proportionering inte betala mer än halva förstahandshyran ([15 m² + 15 m² ] / 60 m² ), dvs. 2 500 kronor.
Exempel 2
En förstahandshyresgäst bor i en fyra om 120 m² och betalar 9 000 kronor i hyra. Hon hyr ut två lika stora rum och ett mindre badrum till två inneboende. Delen som hyrs ut uppgår sammanlagt till 40 m², dvs. 20 m² per inneboende. Hon behåller för egen del ett rum och ett badrum om sammanlagt 20 m². Gemensamma ytor i lägenheten utgörs av vardagsrum, kök och hall om sammanlagt 60 m², dvs. var och en i lägenheten kan sägas disponera 20 m² av de allmänna ytorna. Var och en av de inneboende ska inte betala mer än en tredjedel av förstahandshyran ([20 m² + 20 m² ] / 120 m² ), dvs. 3 000 kronor.