Vilket boende efterfrågar studenter

På SGS agerar vi alltid utifrån studenternas bästa. För att kunna skapa smarta och innovativa bostadslösningar är det viktigt för oss att ha en bra förståelse för vad nuvarande och framtida studenter efterfrågar i sina boenden. För att ta pulsen på stadens studenter och kartlägga behov, önskemål och drömmar kring framtidens boende vände vi oss till Handels Consulting, som hjälpte oss att genomföra en omfattande undersökning bland studenter vid Göteborgs högre lärosäten och gymnasielever i regionen.

Centralt och hemtrevligt till ett bra pris

Undersökningen visade att det geografiska läget är viktigt för både nuvarande och framtida studenter. Nästan hälften av de tillfrågade nuvarande studenterna vill bo i centrala eller västra Göteborg och ha närhet till sitt universitet och högskola för att kunna promenera eller cykla till campus. De framtida stunderna är mer positiva till att ta sig till skolan med kollektivtrafik. De vill gärna bo i centrala Göteborg, men kan också tänka sig områden som Hisingen och Mölndal.

Gemensamt för de båda grupperna är att man gärna vill bo med närhet till livsmedelsbutik, gym, innerstad och natur. Kostnaden är också en central fråga, man vill bo till ett bra pris och att lägenheten ska vara fräsch och hemtrevlig.

Närhet till andra studenter

Både de nuvarande och framtida studenterna vill bo nära andra studenter. Nuvarande studenterna föredrar att bo i egen lägenhet medan de framtida är mer positivt inställda till både kollektiv och studentkorridorer. Något båda grupper efterfrågar är att bo i studentområden och man ser gärna att byggnaderna har gemensamma utrymmen och grillplatser där man kan umgås.

Drömboendet

När deltagarna i undersökningen fick frågan om hur deras drömboende ser ut beskrev de nuvarande studenterna en ljus, fräsch och öppen lägenhet med neutrala färger och öppen planlösning. De framtida studenternas drömboendet har ett modernt kök och ett fräscht badrum. Andra aspekter som efterfrågas är mycket ljusinsläpp, bra förvaringsutrymmen och öppna umgängesytor.

Framtidens studentboenden

För oss på SGS har det varit lärorikt att tillfråga både de som lever i våra bostäder just nu och de som kommer att bo hos oss i framtiden. Detta ger oss en samlad bild av hur vi ska gå till väga då vi utvecklar vårt befintliga bestånd och hur vi ska planera för tillkommande fastigheter. Tydligt är att vi ska fortsätta att bygga centrala bostäder i områden där service och kollektivtrafik är lättillgängligt samt att bygga för gemenskap. Detta är en bra grund för oss i att fullborda vår vision "Hem för bättre studietid" och bidra till att göra Göteborg till en attraktiv studentstad där ingen behöver avstå en studieplats för att det inte finns någon bostad.

SGS 2020