Så här gör du för att söka bostad eller p-plats hos SGS.

1. Registrera dig.

För att anmäla intresse för en bostad eller p-plats måste du först registrera en ansökan hos oss. Det gör du genom att klicka på Mina sidor och sedan på länken Registrera ansökan.

När du gjort det får du ett verifieringsmejl, så att vi vet att du fyllt i korrekt mejladress. Klicka på länken i mejlet så är verifieringen klar. Det är viktigt att du verifierar mejladressen omgående. Har du inte verifierat inom en månad raderas din ansökan.

När verifiering är klar så skickar vi ett välkomstmejl till dig som bekräftar att du står i vår bostadskö. Det kan ta upp till 3 arbetsdagar innan ansökan är färdigbehandlad och du kan söka bostad eller p-plats. Du får tillgodoräkna dig kötid från den dag du registrerar dig.
 

OBS! Glöm inte att förnya din ansökan.

Minst en gång om året måste du förnya din ansökan för att behålla din kötid. Det gör du genom att logga in på ”Mina sidor” och gå igenom dina uppgifter. Se till att alla uppgifter stämmer och tryck sedan på spara.

Glömmer du förnya din ansökan förlorar du dina ködagar. Tänk på att vi inte skickar ut någon påminnelse utan att du får hålla din ansökan aktiv själv.

2. Sök efter objekt.

Under Mina sidor kan du söka efter lägenheter och p-platser när ansökan är godkänd.

Fyra marknadsplatser att söka på:

Torget

De flesta bostäder och p-platser publiceras på Torget. Varje tisdag och torsdag kl 13.00 publicerar vi lediga objekt.
Publicerade objekt ligger ute i 5 dagar, därefter skickas erbjudande till de 5 sökande med längst kötid.  

OBS! Om du redan är boende hos SGS och söker en bostad via Torget tänk då på att du har din uppsägningstid och därmed får dubbla hyror.

Direkt

Har vi något att publicera på Direkten gör vi det på tisdagar och/eller tordagar kl 13.00. Bostäder som publiceras på Direkten har oftast omgående inflytt. De 5 sökande som snabbast anmäler intresse får erbjudande direkt.

OBS! Om du redan är boende hos SGS och söker en bostad via Direkt tänk då på att du har din uppsägningstid och därmed får dubbla hyror.

Sista minuten

Sista minuten är bostäder, oftast enkelrum i korridor, som är omgående lediga. Dessa kan publiceras när som helst måndag till fredag. Har vi något ledigt är det "Först till kvarn" som gäller.

OBS! Om du redan är boende hos SGS och söker en bostad via Sista minuten tänk då på att du har din uppsägningstid och därmed får dubbla hyror.

Förtur för nyantagna

Inför varje terminsstart publiceras bostäder för nyantagna studenter som bor bortom pendelavstånd till Göteborg. Bostäderna är enbart enkelrum med gemensamt kök eller enkelrum med kokskåp.

För att vara berättigad till förtur måste du:

 • Vara nyantagen till Göteborgs Universitet eller Chalmers Tekniska Högskola, vilket betyder att du inte tidigare varit antagen i Göteborg.
 • Vara folkbokförd utanför Göteborgsregionen per den 1 januari för sökande till höstterminen och per den 1 juli för sökande till vårterminen*
 • I övrigt uppfylla villkoren för att söka bostad hos oss.

Bostäderna publiceras i olika intervaller inför terminsstart på marknadsplats ”Förtur nyantagna”.

 • Inför höstterminen publicerar vi bostäder med inflytt 1 juli, 1 augusti och 1 september.
  Information om exakt publiceringsdatum kommer ut på hemsidan under maj-augusti.

 • Inför vårterminen publicerar vi bostäder med inflytt 1 januari och 1 februari.
  Information om exakt publiceringsdatum kommer ut på hemsidan under november-januari.

De 7 sökande som snabbast anmäler intresse får erbjudande om visning.

Du behöver inte ha fått antagningsbeskedet innan du söker (och eventuellt blir tilldelad) bostaden. Om du inte blir antagen till någon högskoleutbildning i Göteborg har du rätt att lämna din bostad med en veckas uppsägningstid. Mejla då en skriftlig uppsägning och en kopia på antagningsbeskedet. Detta gäller endast ett nytecknat hyresavtal, inte om du redan bor hos oss.

*I Göteborgsregionen ingår följande kommuner: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn & Öckerö.

3. Anmäl ditt intresse för ett objekt.

När du registrerat en ansökan står du i kö till alla våra bostäder och/eller p-platser beroende på vilken ansökan du gjort. För att få ett erbjudande om en bostad eller p-plats måste du först anmäla ditt intresse för det/de objekt du kan tänka dig att hyra.

För att anmäla intresse ska du vara inloggad på Mina sidor. Gå sedan in på ”Lediga objekt” och sök fram det som är ledigt. Klicka på adressen till en specifik bostad/p-plats för att få fram detaljerad information. Vill du hyra, klicka på ”Intresseanmälan”. Innan du gör en intresseanmälan är det bra om du har kontrollerat så att dina uppgifter stämmer. För är till exempel din e-mailadress fel kan vi inte nå dig med ett erbjudande.

Tänk på:

 • Vid intresseanmälan kontrollerar vi att du inte har några betalningsanmärkningar. Finns det några sådana registrerade på dig kan vi inte ge dig några erbjudanden att hyra och din ansökan avstyrks.
 • Du får anmäla ditt intresse för max fem bostäder/p-platser åt gången och du kan få max tre erbjudanden åt gången.  
 • Börja söka aktivt senast 1-2 månader innan terminsstart. Du får flytta in tidigast i december om du skall börja dina studier i januari och tidigast i juni om du börjar dina studier under augusti/september.

4. Bevaka din köplats.

Kötid.

När du registrerar en ansökan får du ett ansökningsdatum. Din kötid är antalet ködagar räknat från detta ansökningsdatum. Din kötid är viktig för den avgör hur långt fram i kön du kommer. Den med längst kötid hamnar först. Kötiden är personlig och får inte överlåtas.

Är du medlem i en studentkår på Göteborgs universitet eller Chalmers får du extra ködagar. Läs mer längre ner om kötid och extra ködagar.

Köplats.

Din köplats till en specifik bostad/p-plats visas i könummerintervaller, 2-5, 6-10 osv. för att ge dig en indikation på hur stor möjlighet du har att få hyra objektet. När du tittar på lediga objekt ser du inom vilket köintervall du skulle hamna om du anmälde intresse för det aktuella objektet just då.

Det händer också att den som har köplats 6-10 får erbjudande. Det beror på att de som var före i kön har prioriterat andra alternativ.

Tänk på:

Din köplats gäller för just det tillfälle du är inne och tittar. Om någon med bättre kötid anmäler sitt intresse för bostaden/p-platsen efter detta går den personen före dig i kön.

 • Om du gör en intresseanmälan precis i början när objektet publicerats är det vanligt att du hamnar i intervallet 2-5. Men det kan vara missvisande. Väntar du några dagar med din intresseanmälan får du ofta en mer realistisk uppskattning av din köplats.
 • Om du flyttar in i ett enkelrum eller ett enkelrum med kokskåp med 10-månadershyra får du vänta i 3 månader innan du kan söka en bostad på nytt. Men du får behålla dina ködagar och kan använda dem efter den tre månaderna långa avstängningsperioden.
 • Har du fått en lägenhet är din kötid förbrukad. Efter avstängningsperioden på tre månader kan du återigen söka nya bostäder, men då räknas ditt inflyttningsdatum i SGS-lägenheten som ditt nya ansökningsdatum.

5. Svara på ett erbjudande.

Tacka ja till ett erbjudande.

Är du först i kön till mer än en bostad/p-plats som har samma svarsdatum, kan du rangordna dina svar genom att ange ”Ja”, ”Ja andrahand” och ”Ja tredjehand” Men du kan bara få ett hyresavtal.

Den med längst kötid av de som svarat ja kommer att bli erbjuden bostaden under förutsättning att hen inte har några betalningsanmärkningar registrerade på sig. Tackar den personen nej går erbjudandet till nästa i kö osv.

Ett ja-svar på ett erbjudande är bindande. Om du tilldelas en bostad och sedan ångrar dig innebär det att du måste betala hyra för bostaden under gällande uppsägningstid, som är en eller två kalendermånader beroende på vilken bostad du fått.

Tacka nej till ett erbjudande.

Vill du inte hyra bostaden/p-platsen som du fått ett erbjudande om tackar du nej på SGS hemsida under Mina sidor. Du kan tacka nej till erbjudanden max fyra gånger. Vid ditt femte nej-svar förlorar du din kötid och får göra om din ansökan.

OBS! Glöm inte att svara på erbjudandet. Vid uteblivet svar spärras din ansökan.

Om kötid och extra ködagar.

Huvudregeln är att den som stått längst i kö och tackar ja till ett erbjudande får bostaden. Kötiden är antalet ködagar räknat från den dag du registrerat din ansökan hos SGS.

Det finns också möjlighet att få extra ködagar och på så sätt komma längre fram i kön:

Om du är medlem i en studentkår vid Göteborgs universitet eller på Chalmers får du extra ködagar. Vid första tillfället du registrerar en ansökan hos SGS får du 3 månaders extra kötid och därefter 1 månad extra kötid för varje termin du betalar din kåravgift. En gång i veckan stäms detta av automatiskt med kårerna så att du slipper tänka på det.

Har du medlemskap i två eller fler kårer innebär det däremot inte att du får till exempel dubbelt så många extra ködagar.

Har du inte svenskt personnummer så jämförs namn och mailadress vid inläsning så dessa måste var samma hos oss som hos studentkåren annars uppdateras inte ansökan med extra kötid. Logga in på vår hemsida och ändra dina uppgifter så ändras kötiden vid nästa uppdatering.

När du får svenskt personnummer måste du registrera det hos både SGS och studentkåren. Du kan alltså inte ha olika personnummer och det är ditt ansvar att se till att dina uppgifter är korrekta.

Tänk på:

 • Kötid kan aldrig fås retroaktivt, utan endast för den termin som finns i filen som skickas från din studentkår.
 • Uppdateras din ansökan med extra kötid under tiden du har ett erbjudande om en bostad/p-plats så förändras inte din köplats för just detta erbjudande utan räknas från ditt tidigare ködatum.

För att se ditt ködatum logga in på Mina sidor och gå till ”Mina ärenden”.

Dan Boströmshemmet.

Barn till föräldrar som varit anställda i Dan Broströmkoncernen inom den senaste 10-årsperioden har förtur till bostäder i Dan Broströmhemmet. För övrigt gäller vanliga kötider. Detta gäller endast bostäderna, inte parkeringarna.